more
    Мартін Бенеш: «Я втілюю мрії»

    Мартін Бенеш: «Я втілюю мрії»

    Знайомтеся — Мартін Бенеш (Martin Benes), підприємець, викладач Photoshop і експерт з онлайн-маркетингу. Мартін співпрацював з великими брендами...

    Знайомтеся — Мартін Бенеш (Martin Benes), підприємець, викладач Photoshop і експерт з онлайн-маркетингу. Мартін співпрацював з великими брендами, серед яких Samsung, Renault Sport, PlayStation, Jaguar та Maserati, і це далеко не повний список. Крім того, він — євангеліст BenQ і бренд-амбасадор Behance, Depositphotos та VistaCreate. Ми поговорили з Мартіном і розпитали його про професійний і творчий шлях. Читайте про все в нашому інтерв’ю.

    Хто такий Мартін Бенеш? Як ви зазвичай представляєтеся?

    Непросте питання. З початку своєї кар’єри в 1999 році я взяв участь у безлічі проєктів, тож можу вважати себе багатопрофільним креатором. Думаю, найточніше буде сказати про себе так: «Привіт, я — Мартін, і я втілюю мрії» … а потім посміхнутися. Так і почати розмову.

    Розкажіть трохи про свій професійний шлях. Які події на ньому зробили з вас того, ким ви є сьогодні?

    Ще зовсім молодим креатором я мріяв створювати роботи з кращими компаніями у світі. За 20 років у професії я встиг попрацювати з такими брендами, як Renault, Lamborghini, Maserati, Médecins Sans Frontières та багатьма іншими. Але все це — лише досягнення, навряд чи саме вони сформували мою особистість.

    Людину визначають його вчинки, його вибір. І за своє життя я зробив кілька важливих виборів: коли мені було 23, я відкрив своє креативне агентство в Римі. У 2010 році — створив перший креативний захід в Італії, який багато в чому вплинув на людей, котрі шукали свіжі креативні рішення та підтримку у творчому розвитку. У 2014 році я став «цифровим кочівником» — подорожую та працюю на різних континентах і паралельно керую своїм новим креативним агентством у Великобританії.

    Що дійсно сформувало мою особистість — це радість знаходити та використовувати нові способи спілкування з людьми через візуальний дизайн та справжній інтерес до того, що я роблю. Ще однією визначальною подією в моїй кар’єрі я б назвав рішення навчати інших креативу та роботі в Photoshop. Завдяки цьому я можу ділитися своїми знаннями з тисячами людей — і допомагати їм втілювати свої мрії.

    Ви володієте п’ятьма мовами та маєте кілька професійних напрямів. Як балансуєте між усім цим?

    Скажу так: мій секрет — завзятість. Мені дуже легко впасти у нудьгу, і тому я постійно шукаю нові задачі та випробування. І ще я дуже люблю те, чим займаюся, а як сказав одна мудра людина: «Вибери собі роботу до душі, і тобі не доведеться працювати жодного дня у своєму житті». Я з цим повністю згоден.

    Що вас надихає?

    Непросте питання, бо я (як і будь-який інша творча людина) часто доходжу до вигорання. Коли ти в такому стані, не так вже просто відновитися швидко. Моє головне джерело натхнення — це кіно. Я часто ставлю фільми на паузу, щоб розглянути кадр. Звертаю увагу на композицію, колірні схеми та настрій. До речі, щодо настрою — вірте чи ні, але я часто використовую тематичні фільтри на Depositphotos, аби надихнутися добіркою зображень на якусь конкретну тему. Depositphotos — величезна база відмінних фото, що можна використовувати як гігантський мудборд. І останніми в моєму списку (за порядком, але не за значенням) будуть музика, подорожі і зустрічі з новими людьми.

    Проєкти Мартіна Бенеша на Behance: Italia da Prima Pagina і Fighters in the cage

    Ви з тих людей, які знаходять натхнення та мотивацію в подорожах. У пандемію подорожувати стало набагато складніше. Чим ви це замінили?

    Я все одно досить багато подорожую. Нещодавно я повернувся в Італію з ПАР — і через 10 днів лечу в Буенос-Айрес, а потім в Патагонію. Подорожі — невіддільна частина мого життя. У них ти отримуєш новий яскравий досвід, можеш дихати іншим містом, куштувати іншу їжу, стикатися з різними культурами. Це неможливо чимось замінити. Під час піку пандемії я переглядав публікації в Instagram за тегом локацій — аби через пости та сторіс побачити, що роблять люди в різних куточках світу. Але, як я вже сказав, нічого не зрівняється зі справжніми подорожами.

    Хто вплинув на ваш творчий підхід?

    Навіть при тому, що я вивчав мистецтво та дизайн в університеті, він на мене не вплинув. На мене вплинули люди. Я часто сидів у кафе та годинами спостерігав за іншими — знаю, звучить моторошно, але мене заворожує те, як поводяться люди, і те, наскільки вони різні. Мені подобається сидіти в кафе та дивитися на інших — споглядати за тим, що вони роблять, як виглядають і який у них вираз облич, які жести, у що вони вдягнені. Це все дуже надихає, бо в остаточному рахунку ми за допомогою дизайну спілкуємося з цими людьми — і чим краще їх знаєш, тим простіше до них дотягнутися (звучить все ще моторошно, так?).

    Як би ви пояснили поняття креативності? Це те, з чим людина народжується, або цю якість можна у собі розвинути?

    Креативності можна навчитися, але не всім хочеться прикладати до цього зусиль. Думаю, хтось дійсно народжується (або не народжується) художником — проте це зовсім інша тема. Тож будь-яка людина може розвинути у собі креативність, але бути художником може не кожен.

    Назвіть трьох сучасних фотографів, які вам подобаються. Чому саме вони?

    Ервін Олаф (Erwin Olaf) — він більше ніж художник, я вважаю його режисером. Його увага до деталей та композиції вражає. Стефано де Луїджі (Stefano De Luigi) — його унікальна здатність розповідати історії і ловити момент дійсно заворожують. Нещодавно я підписався на Мілоша Нежещлеба (Milos Nejezchleb) — мені неймовірно подобається його свіжа серія фото (композиція, кольори, герої). Звісно, я б міг назвати класиків — Ньютона, Брессона, — але ми всі їх знаємо, а дивитися хочеться в різних напрямках.

    Якби ви могли сфотографувати що завгодно або кого завгодно у світі — що або хто б це був?

    Цікаве питання! Найцікавіше за останні 10 років. Ніколи про це не думав. Напевно, мені хотілося б повернутися в минуле та сфотографувати якісь моменти, про які я пам’ятаю, але які тоді не зміг зняти. Якщо говорити про те, що є сьогодні, мені хотілося б фотографувати двох своїх дітей кожного дня… але взагалі-то я так вже це роблю.

    Ви — амбасадор багатьох відомих світових брендів: BenQ, Behance, Depositphotos, а тепер ще й VistaCreate… як це, представляти бренд?

    Робота з такими брендами, як VistaCreate, Depositphotos, BenQ та іншими дає мені гордість за самого себе. Тісна співпраця з настільки важливими брендами — одне з найбільших досягнень в роботі, про які я взагалі міг мріяти. Мене часто запрошують взяти участь у тестуванні продукту на ранніх фазах та запропонувати свої ідеї — а це велика справа. Можливість допомагати таким чудовим брендам ставати ще кращими дуже надихає і мотивує. І я за це дуже вдячний.

    Якби ви могли стати амбасадором будь-якого бренду у світі, який би вибрали – і чому?

    Мені б хотілося стати бренд-амбасадором Jeep або Range Rover. Їхні автомобілі — це символ свободи руху, тому для мене робота з цими компаніями була б дійсно досвідом, що надихає. Говорячи про сферу фотографії, хотілося б близько співпрацювати з Sony. За останні кілька років вони буквально трансформували сегмент бездзеркальних камер, а я люблю працювати з інноваторами.

    Чи згодні ви з тим, що багато творчих людей занадто сильно захищають свої роботи?

    Так, я думаю, що головна «проблема» більшості художників в тому, що вони занадто залучені у своє мистецтво. Я прийшов у цю сферу з індустріального дизайну і звик мислити прагматично. У дизайні я відштовхуюся не від категорії «гарно/негарно», а від функціональності. Немає сенсу жорстко відстоювати свої роботи — завжди буде хтось, хто зробив краще. Потрібно розвиватися і ставати кращими в тому, що робимо.

    Мартін Бенеш: «Я втілюю мрії»
    We are the Aliens — робота Мартіна Бенеша

    Опишіть своє ставлення до фідбеку та критики. Ви просите зворотний зв’язок? Як реагуєте, якщо він негативний? Поділіться порадою: як використовувати фідбек для власного професійного зростання?

    На початку кар’єри я брав все дуже близько до серця і дуже довго переживав, якщо хтось мене критикував. Але потрібно розуміти, що сьогодні багато людей відкривають рот просто для того, щоб його відкрити. Добре б вміти відрізняти корисний фідбек від некорисного. Я навчився слухати тільки тих, кого поважаю або хто краще за мене. Зазвичай я не шукаю зворотного зв’язку — а якщо він мені все ж таки потрібен, прошу вказати на невдалі моменти у своїй роботі. Хороший фідбек мені не потрібен — я прийшов за думкою, яка допоможе мені стати кращим. Тому так, негативний фідбек — найцінніший, але лише якщо він конструктивний.

    Що б ви порадили тим, хто починає свій шлях в креативній індустрії?

    Відписатися від 90% Facebook-груп, в які додалися, саме зараз! Оточити себе топовими людьми і ресурсами в тій сфері, в якій ви хочете працювати. Потрібно зрозуміти, куди хочеться рухатися, і бачити кінцеву мету. Не витрачати час на невдах і токсичних людей — вони не допоможуть вам піднятися. Бути впевненим у собі, вірити у своє бачення і розуміти, що більшість людей навколо ніколи по-справжньому його не зрозуміють — але це нормально. Посміхатися і мріяти масштабно!

    Оксана Тунікова

    Brand manager for VistaCreate. Oksana enjoys writing about creative economy and marketing. When out of office, she likes traveling, reading, practicing yoga and listening to podcasts.

    Latest news

    Залишайся в курсі

    Підпишись на розсилку VistaCreate — так ти точно не пропустиш вихід нових колекцій шаблонів, важливі оновлення та іншу корисну інформацію.

    Відправ свою статтю в блог VistaCreate

    Поділися своєю історією з мільйонами креаторів, які користуються VistaCreate по всьому світу.
    Create a design now