more
    Топ-10 подкастів про дизайн і креатив

    Топ-10 подкастів про дизайн і креатив

    Статей, відео та каналів про креатив та дизайні зараз вдосталь. Проте контенту на цю тему — цікавого, простого і зручного для сприйняття — не так вже...

    Статей, відео та каналів про креатив та дизайні зараз вдосталь. Проте контенту на цю тему — цікавого, простого і зручного для сприйняття — не так вже й багато. Аби не витрачати зайвий час на пошуки, краще попрямувати в бік подкастів. У цій медіа ніші вже є безліч гідних проєктів, про які варто знати кожному креативнику. 

    Розбираємося, чому подкасти — дійсно сила та як їх слухати, аби отримати від них максимум. Радимо, з яких подкастів про дизайн і креатив варто почати, аби відразу отримати користь.

    Чому слухати подкасти — розумне рішення

    Всі кажуть, що візуальне — то кращий формат для передачі інформації: картинки більш місткі, аніж текст або звук. Це правда. Але є кілька «але». 

    За статистикою, у квітні 2021 року існувало вже 48 млн подкастів — хоча ще у 2018 році на Apple Podcasts, одній з головних подкастинг платформ, їх було 525 тисяч. Зростання очевидне: подкасти активно з’являються — а значить, їх і правда полюбляють. Чому? 

    Тому, що люди дійсно люблять усні розповіді: всім в дитинстві читали книги перед засинанням, ми слухали історії бабусь, любили співати пісні та переказувати цікаві історії. І якщо візуальний формат насичений сенсами, то аудіальний — і сенсами, і емоціями. І ігнорувати це неможливо. «Онуки» усних історій біля багаття та довгих радіопередач, подкасти зайняли своє місце в сучасних медіа та не збираються його нікому віддавати.

    Ось ще кілька причин популярності подкастів:

    1. Мультитаскинг. Життя прискорюється, кількість справ зростає, а годин у добі не стає більше. Це означає, що єдиний варіант встигнути більше — робити кілька справ одночасно. Наприклад, вести машину, вигулювати собаку, займатися в спортзалі або прибиратися — та слухати нове інтерв’ю або аудіо історії, які транслюють щось корисне.

    2. Простота. Подкасти легко слухати. Відкрив на комп’ютері випуск або закачав його на телефон, взяв навушники — і готово. Більшість подкастів безкоштовні, тобто, якщо автори або платформа не передбачили платний доступ (що буває вкрай рідко), слухати подкасти можна вільно. 

    3. Зручність сприйняття. Подкасти дають очам відпочити. За день ми так сильно втомлюємося від екранів, що ближче до вечора зір починає підводити. Аби пожаліти очі або просто відволіктися від зображень, вмикайте подкаст: та ж інформація, але в вуха.

    4. Різноманітність. Складно знайти тему, на яку ще немає подкасту. Кожен знайде в цій ніші щось своє: комусь зайдуть інтерв’ю про бізнес, комусь — аудіо серіал про пошук креативних рішень, комусь — розмови про сенс життя, а комусь — прямі (але, звісно, узгоджені з клієнтом) включення з кабінету психотерапевта. 

    5. Простота. Подкасти нескладно робити — аудіо можна записати навіть на недорогу техніку, а оформлення підготувати в онлайн-редакторах на кшталт VistaCreate

    6. Адаптивність. Подкасти підлаштовуються під слухача: випуск завжди можна зупинити, прискорити або уповільнити запис — і слухати у своєму темпі. І ще подкасти формують відчуття тотальної близькості: хтось приємним голосом тобі розповідає щось цікаве (а іноді й особисте).

    Загалом, говорячи про подкасти, згадуєш приказку «краще один раз побачити, ніж сто разів почути» — і розумієш, що тут абсолютно навпаки. Навіть в тому, що стосується цілком візуальних речей. Наприклад, дизайну та візуальних рішень. 

    Топ-10 подкастів про дизайн і креатив

    Подкасти про дизайн та креатив

    Будь-який креатив — це насамперед ідея, а вже потім втілення. Бажання та вміння говорити про концепції і тих, хто їх формує, — це ідеальна база для будь-якого подкасту. Аби переконатися, що це і правда так, послухайте проєкти з нашої добірки — російською, українською та англійською. 

    1. Gurov Digital 

    Щоб створювати дійсно сильний діджитал креатив, треба вміти створювати нове. А робити це, коли нічого не тямиш в інноваціях, дуже складно. Маркетинг та SMM експерт Павло Гуров заглиблюється в усі нові інструменти, що з’являються на горизонті, розбирається в їх практичній користі для маркетологів, а потім ділиться найціннішим у своєму подкасті Gurov Digital

    «YouTube і TikTok, Instagram і Twitter, доповнена реальність і голосові помічники, нейромережі та алгоритми — за всім цим стоять людські долі та живі історії», а Павло Гуров про них розповідає. З випусків його подкасту можна дізнатися, як працює аудіомаркетинг, як влаштований сторітелінг у рекламі та що може підтримати ментальне здоров’я блогера. Важливо, корисно та без води. 

    2. «В переговорке»

    Аби думати, як креатор, треба бути креатором. Або слухати, як думають креатори. Микола Овчинников веде подкаст «В переговорке», в який запрошує топових спеців креативної індустрії та креативної освіти, аби поставити їм «питання щодо методик, кейсів, провалів і успіхів».

    Серед гостей випусків — партнер школи ИКРА Іван Дяченко, керівник креативного агентства Red Keds Віталій Биков, креативний директор агентства AMV BBDO Поліна Забродська та багато інших. За 30 хвилин (саме стільки триває випуск в середньому) в динамічному ритмі ведучий встигає розпитати гостей майже про все і, звісно, в рамках теми.

    3. «Дизайн такий»

    Дизайн — це набагато більше, ніж «просто красиво». Його суть в тому, щоб бути зручним, корисним, важливим і, звісно, змінювати життя людей. Про такий підхід до створення продуктів у своєму подкасті «Дизайн такой» розповідають Микита Лакєєв та Роман Нургалієв. Вони — дизайнери, і «спілкуються з професіоналами з різних областей, діляться досвідом та історіями».

    У випусках цього подкасту з’являються креативні директори та інші менеджери креативних команд, ілюстратори, графічні та UX/UI-дизайнери, які розповідають, як влаштована їхня робота. Гості та ведучі жваво і чесно обговорюють тренди, фейли та перемоги в дизайн-світі — і роблять це вже четвертий сезон поспіль.

    Топ-10 подкастів про дизайн і креатив

    4. «Искусство для пацанчиков»

    Є міф, що розуміти високі матерії можуть виключно інтелектуали. Супрематизм, артхаус, метамодерн — не для пацанчиків, а для ботанів. Але культуролог і музикознавець Настя Четверикова у своєму подкасті «Искусство для пацанчиков» доводить, що це не так. 

    Настя «пояснює шедеври світового мистецтва на пальцях, по-пацанськи». Простими словами, «наче рідному», вона розповідає, чому «Чорний квадрат» Малевича — не чорний, не квадрат і не Малевича, чому тигрова акула у формаліні авторства Дем’єна Герста — також мистецтво, а Баскія все ж таки вмів малювати. Слухайте, набувайте цікавих знань та дивуйтеся, навіть якщо ви не пацанчик.

    5. «Сорітелінг»

    Не буває успіхів без провалів. Ця ідея — центральна в подкасті «Сорітелінг», чия ведуча Даша Чиж запрошує героїв української креативної індустрії поговорити про свої факапи на шляху до успіху. Виходить смішно, легко та дуже корисно.

    Неформальна розмова розкриває теми з цілком серйозних сторін і показує, що креатив — не лише про нагороди і почесті, а й про і вміння вистояти, коли ну просто все не виходить. Про свої фейли в подкасті розповідали серед інших Антон Іванов з дизайн-студії CREVV, Діма Корнілов зі студії з розробки digital-масок FFFACE.ME та Сергій Вовк, засновник Kyiv Academy of Media Arts. Слухаєш цих людей і розумієш: якщо за складнощами поки не видно успіх, це не означає, що його не буде ніколи. 

    6. 99% Invisible

    Цей подкаст відкриває серію англомовних проєктів у цій добірці. І ми вибрали саме його не просто так.  99% Invisible — це подкаст про «базу»: він про об’єкти та сенси, що формують наш культурний код.

    У проєкті вже 500 випусків, і кожен з них про те, без чого нас як культурне суспільство просто неможливо уявити. Ці символи та явища вплинули на те, як ми живемо сьогодні. Серед тем, що піднімає автор подкасту Роман Марс, — японський друк, теорія кольору, затонулі кораблі та суть екосистем. Кожен випуск короткий, до 45 хвилин, але неймовірно насичений.

    7. Design Notes

    Якщо слухати, то кращих — а складно уявити, хто розуміє в продуктовому дизайні краще за людей з Google. Екс-автор сайту Android Police Ліам Спрадлін веде подкаст Design Notes, котрий належить до підрозділу Google Design і фактично служить його аудіпродовженням. 

    У подкасті Спрадлін розмовляє з дизайнерами, ілюстраторами, поетами, графічними і фешн дизайнерами та розробниками мобільних додатків — і дізнається у них, як влаштована справа, якою вони займаються. Корисно послухати, якщо хочеться набратися інсайтів і натхнення для своїх проєктів. Або просто зрозуміти, як влаштовані прикладні креативні індустрії. 

    8. Creative Pep Talk

    Щотижня Енді Джей Пізза — ілюстратор, котрий працює з The New York Times, Google та Nickelodeon — розповідає про те, як влаштоване творче життя. У своєму подкасті Creative Pep Talk він розмовляє з представниками індустрії або штовхає цікаві монологи, які надихнуть будь-кого. 

    Головні теми подкасту пов’язані з тим, як лишатися продуктивним і не втрачати в креативі, як впоратися з внутрішнім критиком та як знайти роботу, що буде насичувати енергією, а не відбирати сили. 

    Якщо відчуваєте, що ваша мотивація дійшла нуля, включайте Creative Pep Talk — там вже понад 330 випусків. Навіть якщо слухати один в день, вистачить на рік. Замовляли цілий рік натхнення? Тримайте!

    Топ-10 подкастів про дизайн і креатив

    9. UI Breakfast

    Креатив не лише в тому, як щось виглядає — але і в тому, як зробити так, аби люди користувалися твоїм продуктом в потрібному тобі форматі. Це сфера інтересів UX/UI дизайнерів, та про неї у всіх подробицях розповідає Джейн Портман у своєму подкасті UI Breakfast.

    Тут вже понад 220 випусків про те, як влаштована взаємодія з користувачем в сотнях продуктів. Аби вести розмову предметно та експертно, Портман запрошує у свою студію менеджерів великих компаній та лідерів дизайну-ринку — вони обговорюють зручність і доступність дизайну, data-рішення, SaaS-продукти і цифровий маркетинг. Якщо вам потрібні глибокі інсайти та інсайди про те, як працюють успішні продукти, ви точно звернулися за вірною адресою.

    10. Design Matters

    І нарешті одне з найстаріших аудіошоу про дизайн з ведучою Деббі Міллман — Design Matters. Вона була журналістом The New York Times, а потім захопилася дизайном і навіть стала викладачем з брендингу в School of Visual Arts.

    Понад 25 років у цьому подкаст-шоу збираються кращі люди креативної сфери та розповідають свої історії. Серед гостей Design Matters — топові представники креативного світу, котрі діляться своїм поглядом на те, як влаштовані їх професії. Дизайнери, художники, модельєри ілюстратори, музиканти, актори — креативний світ широкий і різноманітний, а у гостей, які приходять до Міллман, точно є чому повчитися.

    Підсумуємо 

    Подкасти — це формат, який ніколи не зникне. Навіть в еру TikTok, YouTube та інших візуальних платформ голосові розмови залишаться важливою та бажаною формою контенту. Особливо цей формат потрібен в креативі: тут слово завжди йде перед справою — і чим цікавіше це слово, чим воно чіткіше та чим сильніше надихає, тим яскравіший результат.

    VistaCreate Team

    Latest news

    Залишайся в курсі

    Підпишись на розсилку VistaCreate — так ти точно не пропустиш вихід нових колекцій шаблонів, важливі оновлення та іншу корисну інформацію.

    Відправ свою статтю в блог VistaCreate

    Поділися своєю історією з мільйонами креаторів, які користуються VistaCreate по всьому світу.
    Create a design now