more
    Навіщо подкастам гарний дизайн

    Навіщо подкастам гарний дизайн

    Є міф, що через те що подкасти — аудіальний формат, дизайн їм не потрібен. Звісно, це не зовсім так. Вірніше, зовсім не так. Хороший графічний дизайн...

    Є міф, що через те що подкасти — аудіальний формат, дизайн їм не потрібен. Звісно, це не зовсім так. Вірніше, зовсім не так. Хороший графічний дизайн може багато в чому зміцнити ваш подкаст і зробити його ще помітнішим у своїй ніші. 

    Аби подкаст виглядав як справжній проєкт і викликав повагу не лише своїм змістом, а й оформленням, продумайте його візуальну складову. У цій статті ми розбираємося, навіщо і як в подкасті використовувати візуальний контент, а ще публікуємо поради топових подкастингових студій — «ТОЛК» та «ЛИБО/ЛИБО». 

    Навіщо подкастам гарний дизайн

    Який графічний контент потрібен подкасту

    Якщо спитати себе, як ми уявляємо подкаст, швидка відповідь буде такою: це — випуски з інтерв’ю або монологами на якийсь з подкастингових платформ. Але якщо продовжувати думати, стане зрозуміло, що там є і візуальна сторона — а значить, хороший графічний контент подкасту просто необхідний. 

    Розберемо основні візуальні прояви подкастів та поговоримо, як зробити їх дійсно якісними:

    Обкладинка

    Обкладинка подкасту — це його вітрина. По суті, це інструмент для покращення навігації у величезному світі подкастів. 

    Як правило, більшу частину простору обкладинки займає назва подкасту (завжди коротка), аби аудиторії було простіше знайти потрібний подкаст «на полиці». Але слова — не єдиний (і часто не ключовий) елемент обкладинки. Головне — образ, поєднання кольорів, композиція.

    Скріншот сторінки з подкастами на тему дизайну в додатку Apple Podcasts

    Потрібно, аби назва легко читалася, а картинка зображала суть подкасту — добре, якщо через метафору. Уникайте дрібних деталей. Уявіть, що ви придумуєте іконку застосунку (обкладинка в додатках для подкастів часто теж зовсім маленька).

    Ліка Кремер, засновниця студії подкастів «ЛИБО/ЛИБО»

    Якщо вийде зробити обкладинку яскравою, з цікавим символом та чіпкою кольоровою гамою, ваш подкаст будуть впізнаваним з тисячі.

    Значущість обкладинки для подкасту складно переоцінити. Фактично вона стає тим самим візуальним концентратом та носієм ідентичності бренду вашого подкасту. І цей візуальний код ви будете використовувати в різних каналах.

    Якщо говорити про технічну частину, то тут все просто. Обкладинка має бути квадратною та в одному екземплярі. Розміри обкладинки — стандартні. Apple Podcasts і Soundcloud рекомендують дотримуватися таких розмірів і форматів: мінімально 1400 х 1400 px і максимально 3000 х 3000 px, JPG або PNG. Але щоб не помилитися, завжди перевіряйте рекомендації платформ, де викладаєте подкасти.

    Деякі платформи дозволяють додавати окремі обкладинки на випуски. Це необов’язково, але може бути цікавим рішенням, якщо хочеться зробити акцент на темі або на гостях.

    Найважливіший візуал для подкасту — обкладинка. Це найефективніший спосіб залучити холодного слухача. Хороша обкладинка за лічені секунди пояснює потенційному слухачеві, про що і в якому настрої буде йти подкаст. Добре зроблена обкладинка може стати основою для візуального оформлення промобанерів, анонсів і соціальних мереж подкасту. 

    Крістіна Вазовськи, засновниця подкастингового лейблу та сейлзхаусу ТОЛК

    Графіка для соцмереж 

    Подкаст «живе» не лише на подкастинговій платформі, але й в соцмережах. І там, звісно, однією обкладинкою не обійтися. Треба буде зробити буквально тонни контенту для промо постів, анонсів нових випусків та оформлення акаунта, від обкладинки сторінки до обкладинок вічних сторіс.

    Наприклад, в оформленні подкасту онлайн-школи креативних підприємців The Futur, використовується два візуальних підходи. На обкладинці — портрет ведучого і CEO компанії разом з написом, а в Instagram-сторіс команда анонсує випуски трохи в іншому стилі — але з однаковими округленими фігурами: 

    Це той самий випадок, коли подкаст є частиною екосистеми компанії. Але іноді сам подкаст — це і є основний проєкт, і тоді значення візуального контенту ще вище. Наприклад, як у випадку з подкастом «НОРМ». Обкладинка подкасту та стиль його Instagram-сторінки створені в одному стилі: вільно-ілюстративному. У постах з ілюстрацією експериментують: якісь деталі залишають документальними (наприклад, фото), а якісь — обіграють.

    Якщо створюєте відеоверсію подкасту і вам потрібна обкладинка на YouTube, над нею теж варто попрацювати. Найважливіше в обкладинці такого випуску — емоція героїв і ведучих. Підберіть картинки, де учасники сміються, кричать або здивовані. Короткий і зрозумілий заголовок — такий, на який хочеться клікнути. Коли формуєте анонс, уявіть себе на місці користувача соцмережі, котрий не знає про ваш подкаст нічого. Що могло б вас зачепити?

    Ліка Кремер, засновниця студії подкастів «ЛИБО/ЛИБО»

    Навіщо подкастам гарний дизайн
    Обкладинки випусків різних подкастів «ЛИБО/ЛИБО» на YouTube

    Реклама і просування 

    Якщо говорити про рекламу всередині соцмереж, то в плані оформлення вона мало відрізняється від контенту, яким наповнюється сторінка: шрифт, колірна гамма, стиль зазвичай ті ж самі. Але якщо про ваш подкаст будуть писати в медіа або ви будете створювати партнерські матеріали, варто продумати свій брендинг вже на початковому етапі. В ідеалі ваш стиль повинен масштабуватися і на цей візуальний контент. 

    Але якщо спецпроєкти, що просувають ваш подкаст, не така вже й часта історія, то реклама в постах або сторіс — звичайна справа. Тому варто продумувати стиль і готувати дизайн-код для своїх рекламних матеріалів заздалегідь. Для цього зручно зберігати свої шрифти, палітри й логотип в спеціальній добірці — щоб її сформувати, використовуйте інструмент «Фірмовий стиль», або бренд-кіт, в VistaCreate. 

    Хто створює дизайн для подкасту

    Є кілька очевидних способів створити дизайн для свого подкасту, кожен для різних етапів розвитку проєкту: робити обкладинки самостійно з нуля на старті, потім використовувати графічні сервіси й нарешті замовляти контент у дизайнерів та ілюстраторів. 

    Створювати власноруч

    Якщо досвіду в створенні графічного контенту обмаль, створення контенту самотужки може виявитися складною справою — не кожен з легкістю намалює обкладинку в Photoshop і Illustrator. І навіть з певним досвідом у цій сфері непросто. Але коли немає бюджету, щоб найняти ілюстратора, це також може бути рішенням.

    Швидше за все, знадобиться досить багато часу на дослідження й аналіз контенту конкурентів, підбір колірних схем і композиції. Це нелегко і довго. Але якщо дійсно хочеться експериментувати, створювати з нуля, цей варіант не варто відкидати. 

    Використовувати сервіси

    Цей варіант — найзручніший: ви все ще створюєте контент власноруч, але вже за допомогою інтуїтивних інструментів, відштовхуючись від шаблонів або просто набору елементів (часто дуже широкого). Процес йде доволі швидко, і в результаті у вас багато контенту.

    Наприклад, в VistaCreate ви можете створювати десятки сторіс або постів щодня — не витрачаючи багато часу або коштів. При цьому графіка все одно виходить авторською: тут ви редагуєте все, що вже є, вільно і без міцної прив’язки до запропонованої версії (або взагалі з початку).

    Замовляти у ілюстраторів

    У цьому випадку ви по суті делегуєте створення візуального контенту тим людям, які займаються цим професійно. Але перш ніж підійти до цього етапу, добре б пройти обидва перших — аби розуміти процес і мати можливість вчасно його підкоригувати.

    Знайти ілюстратора можна як на Behance або Dribbble, так в профільних спільнотах, за рекомендаціями або просто через пошук в тому ж Instagram. Головне — розуміти, який саме підхід ви хотіли б розвивати, і шукати тих, хто в такому стилі працює. 

    Перші обкладинки я придумувала і малювала сама «на коліні» — а тепер студія співпрацює з безліччю фахівців. Ми знаходимося на шляху формування і намацування корпоративного стилю, ми постійно розвиваємося в цьому напрямку. У нас не було різкого ребрендингу, але відбувається поступовий розвиток і зміни стилю.

    Крістіна Вазовськи, засновниця подкастингового лейблу і сейлзхаусау ТОЛК

    Як створити сильний дизайн для подкасту

    Яким би не був шлях створення графічного контенту, починається все з принципів та підходів. Команда VistaCreate, Крістіна Вазовськи та Ліка Кремер, а також команди їх подкастів радять наступне:

    1. Майте навчене око. Аби створювати те, що цікаво аудиторії і робити яскраво, варто проаналізувати ринок. Кристина рекомендує вивчати топи подкастингових додатків і тренувати око на актуальний дизайн.

    2. Додавайте жвавості. Використовуючи графічні шаблони, добре б розбавляти їх фотографіями, відео — та гумором. «Наприклад, для анонсу нового сезону “В один клик” (подкаст про продажі в Інтернеті) ми сфоткалися з обкладинкою подкасту, склали переліки дивних покупок, смішно розписали кожну, використовували фотки товарів і запитали передплатників їх топ-3 дивних покупок в інтернеті», — кажуть в «ЛИБО/ЛИБО.

    3. Будьте чесними. Здається, що чесність — це щось, що стосується змісту випуску або його теми, а не дизайну. Проте чесність цілком можна перенести й на оформлення. «Бути чесним» також означає не використовувати «клікбейтні» зображення, що не мають нічого спільного зі змістом, і не намагатися підлаштуватися під нові віяння в дизайні просто заради того, аби «бути в тренді». 

    4. Залишайтеся впізнаваними. Створюючи дизайн супутніх матеріалів для анонсування подкасту, дотримуйтесь простого правила: «Робіть шаблон впізнаваним для слухача, який бачив лише обкладинку подкасту», — радить Кристина.

    5. Не забувайте про сторітелінг. Часто в одній сторіс неможливо цікаво розповісти, про що випуск. Напишіть коротку замітку стосовно випуску та розбийте її на речення. «Наприклад, випуск “Либо выйдет, либо нет”, в якому ми пітчили студію інвесторам, анонсувався за допомогою чотирьох сторіс. У них ми розповіли, як познайомилися з кожним інвестором», — пояснює команда «ЛИБО/ЛИБО».

    6. Будьте швидкими. Не робіть графічний контент на швидку руку — проте підготуйте все, що допоможе вам зробити його швидко та якісно. Зберіть мудборди, які стануть для вас візуальним орієнтиром, підготуйте шаблони з власним оформленням для швидких сторіс, оформіть свій бренд-кіт (про нього ми сьогодні вже говорили). 

    Навіщо подкастам гарний дизайн

    Підсумуємо 

    Подкаст — один з популярних і важливих медіаформатів. Він виграє тому, що його зручно сприймати (слухати можна на будь-яких пристроях) і нескладно створювати. Це дійсно так, але все одно є ключові елементи, на яких варто сконцентруватися при підготовці подкасту. 

    Крім самих випусків, це ще й графічний контент подкасту — обкладинка, контент для соціальних платформ та реклама. Візуальну сторону подкасту треба ретельно планувати і вдумливо оформляти. Якщо все зробити правильно і акуратно, це лише допоможе подкасту запам’ятатися і злетіти: набрати свій мільйон (або більше) постійних слухачів і розвиватися далі.

    VistaCreate Team

    Latest news

    Залишайся в курсі

    Підпишись на розсилку VistaCreate — так ти точно не пропустиш вихід нових колекцій шаблонів, важливі оновлення та іншу корисну інформацію.

    Відправ свою статтю в блог VistaCreate

    Поділися своєю історією з мільйонами креаторів, які користуються VistaCreate по всьому світу.
    Create a design now